Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich posiłków.
Wino Rumunia
Które wino pasuje do past?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.