najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek także przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to też kuchnia oraz lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych składników – turyści zazwyczaj wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/kogel-mogel/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy poszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą których mogą o dużo lepiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.