Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Mocniej wrażliwi goście degustują rzadsze dania obiadowe – canelloni, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Szukając dobrej włoskiej restauracji trzeba przyjrzeć się kilku cechom: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w karcie można znaleźć też nie tak typowe włoskie potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz potrawy z różnych miejsc Włoch. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski klimat.

Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Aromatyczne wina z Włoch

Jakakolwiek restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować trunków. Obiad w stylu włoskim z całą pewnością powinien zawierać również aperitiff. Kieliszek alkoholu to przy włoskim posiłku cos zupełnie naturalnego. mięso sezonowane w Krakowie Najbardziej typowe wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia oraz marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna posiadać różnorodny wachlarz win.

Charakterystyczna włoska restauracja

Mając ochotę zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film